Alergeny
Seznam alergenů podle platné vyhlášky Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva zemědělství Slovenské republiky ze dne 1. 2. 2008.
1. Obiloviny obsahující lepek (tj. pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy).
2. Korýši a výrobky z nich.
3. Vejce a výrobky z nich.
4. Ryby a výrobky z nich.
5. Arašídy a výrobky z nich.
6. Sójové boby a výrobky z nich.
7. Mléko a mléčné výrobky.
8. Ořechy, konkrétně mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamové ořechy a queenslandské ořechy a výrobky z nich.
9. Celer a výrobky z něj.
10. Hořčice a výrobky z ní.
11. Sezamová semínka a výrobky z nich.
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l. /konzervanty/
13. Lupiny a výrobky z nich.
14. Korýši a výrobky z nich.