"Kniha je unikátní nejen na Slovensku, ale i v Evropské unii. Existuje řada odborných publikací, ale jsou psány velmi odborně a způsobem, který je charakteristický pouze pro jednu školu.pecifickému oboru, ať už jde o medicínu, výživu nebo zdravotnictví," vysvětlil jeden z členů autorského týmu Ján Keresteš ml.
Podle něj dosud na Slovensku žádná publikace podobného rozsahu nevyšla. Kniha Zdraví a výživa člověka řeší problematiku v univerzálním pojetí a je souhrnem poznatků z praxe, experimentální vědy, počínaje oblastí zemědělství a konče oblastí medicíny a genetického výzkumu.
"Je to taková encyklopedie zdravé výživy. Ukazuje, jak by měla vypadat výživová politika dané země a jak by se měla řídit. Nejen odborníci, ale i široká veřejnost v knize najde řadu poznatků. Odborníci ji také doporučují jako studijní knihu pro studenty škol zaměřených na zdravovědu a medicínu," dodal Kerestes s tím, že uvažují i o vydání anglické verze knihy.
Publikace Zdraví a výživa člověka byla pokřtěna v úterý 8. listopadu v knihovně Fakulty chemické a potravinářské technologie Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Kmotry byli děkan Lékařské fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě Peter Labaš a děkan Fakulty chemické a potravinářské technologie Slovenské technické univerzity v Bratislavě Ján Šajbidor.
vedoucí autorského kolektivu Ján Keresteš st. je absolventem Vysoké školy zemědělské v Nitře, je autorem odborných publikací, norem, patentů a knižních titulů. Svou činností a odbornými znalostmi významně přispěl k zachování zemědělství a mlékárenství v druhé polovině 20. století. Je rovněž nositelem Zlaté medaile Světové organizace duševního vlastnictví.
Cena publikace je 39,00 €.