Jak objevit vyváženou stravu podle jógy

7998 zobrazení

Samotné cvičení jógy je velmi individuální záležitost - a důvody, které vedou člověka k tomu, aby jógu vyzkoušel a pokračoval v jejím cvičení, jsou také různé.

Máme různé cíle, kterých chceme s jógou dosáhnout, různé osobnosti, různé osobní příběhy, které nás přivedly k životu, který dnes...
zdroj: google.com

Máme různé cíle, kterých chceme s jógou dosáhnout, různé osobnosti, různé osobní příběhy, které nás přivedly k životu, který dnes žijeme. Přes tuto různorodost existuje jedna věc, kterou všichni vědomě či podvědomě hledáme, když si lehneme na podložku - a tou je rovnováha. Buď je to zdravotní rovnováha na úrovni fyzického těla - chceme se zbavit bolavých svalů, bolestí zad, kloubů, hlavy a mnohadalších projevů našeho způsobu života, nebo hledáme rovnováhu psychickou či dokonce emocionální.

Ať už jsou naše individuální motivy jakékoli, strava nám také poskytuje prostor pro nalezení osobní rovnováhy, protože její vliv na naše tělo je zásadní. Bohužel si obvykle až v extrémních situacích uvědomíme vliv jídla na náš fyzický a psychický stav.zjišťujeme, že po těžké večeři máme špatný spánek, po nadměrném pití alkoholu ztrácíme rovnováhu, nebo po těžké večeři máme špatný spánek, nebo po nadměrném pití alkoholu ztrácíme rovnováhu.nebo jsme si dlouhodobým konzumováním nevyvážené stravy způsobili vážné zažívací selhání, což projevuje nemocemi, jako jsou žlučníkové záchvaty, záněty a polypy střevního traktu, a dokonce i rakovinou.

Jóga a strava

Jóga zohledňuje vliv stravy na náš organismus komplexně. Nezohledňuje pouze vliv na úrovni fyzického zdraví, ale jde mnohem dál - zabývá se také vlivem na psychiku, protože v józe je psychika tím prvním, čím se jóga zabývá. Pěstování vědomí vlastního těla, mysli a duše je jedním ze základních cílů a účinků dlouhodobé praxe jógy. A protože i strava ovlivňuje to, jak se cítíme, jóga rozlišuje potraviny, které nějakým způsobem pozitivně nebo negativně ovlivňují naši schopnost vnímat nebo citlivě rozeznávat signály vlastního těla.

Jógová strava dnes

Stejně jako jsou určité jógové pozice (tzv. ásany) vhodné pro určité typy lidí v určitou dobu, tak je to i s jídlem. Jídlo by nám mělo především dodávat energii a subjektivní pocit zdraví. Starověcí jogíni považovali výživu pouze za prostředek k udržení života a dobrého zdraví; nevnímali jídlo jako prostředek k uspokojení svých chutí a tužeb. Starověké jógové texty však sloužily pouze jako obecné rady, kterými se měl adept jógy řídit. Teprve když si cvičením jógy vyvinul dostatečnou citlivost, aby vnímal své vlastní potřeby a hlas intuice, mohl se rozhodnout, co je pro něj důležité a co ne.


Jóga je od svého vzniku úzce spjata s ájurvédou, starobylým indickým systémem preventivního léčení a zdraví. Nejzásadnější pro ájurvédu je koncept tří odlišných tělesných typů člověka - tzv. dóš (váta, kappa a pitta), pro které existují různé zásady stravování. Jak tyto tři dóši vznikly, je dlouhý příběh; důležité je vědět, že pro každý z těchto konstitučních typů existuje relativně odlišný způsob stravování. Například lidé typu vata potřebují "uzemňující" potraviny, jako je olej a obiloviny; pitta naopak potřebuje ochlazující účinek salátu a sladkého ovoce. Naopak kappa bude mít prospěch z potravin s hřejivým účinkem okořeněných chilli papričkami nebo kajenským pepřem.

Základním předpokladem ájurvédy však je, že jen málo lidí se vejde pouze do jedné kategorie - většina lidí je směsicí nejméně dvou typů zároveň. Proto pojem "vhodná strava" v józe i ájurvédě neznamená stejnou stravu pro všechny. Každý člověk si musí najít svou vlastní vyváženou stravu, která je vhodná pro jeho jedinečnou konstituci. A zde vyvstává malý problém - jak tedy najít rovnováhu prostřednictvím jídla, když jsme všichni jedineční a není ani možné, aby obecné výroky o správné stravě toto téma zodpovědně obsáhly?

Odpověď je prozaická: že se stravujeme správně, poznáme podle toho, že se cítíme subjektivně zdraví, máme dostatek energie, dobře spíme a jídlo nás v naší práci, životě a jógové praxi spíše podporuje, než aby nám překáželo. Tento pro sebe vyvážený způsob stravování můžeme objevit prostřednictvím samotné jógy, protože pomáhá objevit a rozvíjet sebeuvědomění.

Neexistuje žádná dobrá rada pro každého

Dobře míněná, ale obecná prohlášení odborníků na výživu o tom, co je správné a co ne, je třeba brát s rezervou. Vše je otázkou osobní konstituce. Například brambory, oblíbené a často používané ve slovenské kuchyni, mají tendenci prospívat pittě a zhoršovat kaphu a vátu, ale nejsou vhodné pro lidi s revmatoidní artritidou. Nebo studená voda - typy váta ji mohou špatně snášet a u typů kappa může dokonce způsobit drobné žaludeční potíže. Její pití však může být prospěšné.
Existuje mnoho důkazů o léčivých a očistných účincích půstu na lidský organismus - proto mnoho lidí, kteří se dlouhodobě věnují józe, začne v určitém okamžiku experimentovat s myšlenkou půstu. Stejně jako přejídání může negativně ovlivnit naši práci a život tím, že se cítíme plní a bez energie, má příliš dlouhý půst a bezúčelné zbavování se jídla (tj. hladovění) také vysilující účinky. Opět je třeba brát v úvahu naši jedinečnost a konstituční typ - například pro typy váta a pitta je určitáurčitých situacích může odepření jídla způsobit výrazné snížení hladiny cukru v krvi, závratě, poruchy trávení nebo nespavost.

Jak objevit svůj vlastní vyvážený způsob stravování?

Objevit vhodný způsob stravování je podobné jako samotná praxe jógy - znamená to přistupovat ke svému tělu s větším respektem a být pozorný. Experimentujte a pozorně sledujte účinky. Pokud se objeví způsob stravování nebo typ diety, který nás osloví, je třeba ho vyzkoušet a sledovat, co se stane. Je to podobné jako s přizpůsobováním receptů našim potřebám - to, co nám vyhovuje, ponecháme a ostatní změníme s ohledem na dostupnost a sezónnost surovin a na to, jak se v danou chvíli cítíme. Koneckonců nic není pevně dané, vše se dá přizpůsobit.

Jídlo musí dobře vypadat, vonět a chutnat. Proto je třeba vědomě vybírat potraviny, po kterých se budeme cítit dobře nejen během samotného jídla, ale i dlouho po něm. Všímejme si procesu trávení po jídle, kvality našeho spánku, hladiny energie v těle... Pokud se cítíme nafouknutí, unavení, máme špatné nebo nepravidelné vylučování - to vše jsou signály, že naše tělo dostává to, co nepotřebuje.
Tuto flexibilitu a osobní přístup ke stravování si můžeme vybudovat i tím, že se nebudeme řídit pravidly ostatních lidí o tom, jak často, kdy a kolik jíst. Pokud má například někdo pocit, že se v józe daleko nedostane, protože není vegetarián, nemusí mít výčitky svědomí. I člověk, který se stravuje pestře a zdravě, ale nemůže se úplně vzdát masa, může být plnohodnotným členem jógové komunity. Musí však počítat s tím, že některé jógové techniky pro něj budou obtížnější nebo nedostupné.

Jak jóga pomáhá objevit rovnováhu

Vytvořit takový harmonický způsob stravování je tedy poměrně obtížný úkol, protože neexistuje žádný univerzální návod, jak na to. Je to však zajímavá a zvládnutelná cesta pokusů a omylů. Začněme tím, že se zamyslíme nad veřejně prezentovanými fakty o správné výživě a zvážíme konkrétní přínosy pro nás samotné. Není však třeba brát otázky stravování neuroticky vážně. Nemá smysl obsedantně sledovat všechny mikropotraviny v těle nebo složení všech potravin - takové laškování s věcmi vývoj člověka brzdí, nikoliv posouvá. Proto volme zlatou střední cestu a naslouchejme své intuici a potřebám - ty správné nám odhalí praxe jógy prostřednictvím rozvíjení sebeuvědomění.

Jóga zdůrazňuje cestu správného stravování a jedinečnost každého z nás, protože poskytuje prostor k zamyšlení nad sebou samým a svými návyky. Pomáhá nám uvědomit si vlastní potřeby a také začít vnímat svou intuici, která nás vždy dovede ke správnému rozhodnutí. Pokud po nějaké době cvičení jógy začneme mít chuť na určitý druh jídla nebo nám přestane chutnat jídlo, které jsme si dříve s radostí dopřávali, je to jen znamení, že se tělo čistí a žádá si to, co potřebuje, aby se mohlo dále rozvíjet. Stává se to poměrně často. Tehdy víme, že jsme na správné cestě.

Pokud se nám podaří spojit naše individuální preference se zásadami zdravé a pestré stravy, vytvoříme si vlastní. smysluplný způsob stravování, se kterým se můžeme ztotožnit a který nám dává prostor pro rozvoj a osobní rovnováhu. Pak si budeme moci užívat a vést lepší a smysluplnější život.

Autor: Denisa Veselsk á, www.jogaprezdravie.sk
Inspirace:
Polášek, M.: Výživa podle jógy
Taylor, M., Ginsburg, L.: Food For Yoga Practice, Yogajournal.com
Foto: shutterstock Portokalis

Mohlo by vás zajímat

Capuchinnia major - bylina se silnými antibiotickými účinky

Co se dočtete v článku o kapucínské Matce Větší? Kapucínská Matka větší v kostce Pěstování a používání kapucínů ...

27.1.2013
58418 zobrazit

Diskuse

30 dní
Všechny
většina čtení