Zdravá strava - nezdravá strava

10498 zobrazení

Zdravé jídlo, zdravé jídlo - nezdravé jídlo, fast food, mezi těmito dvěma póly se neustále nacházíme v našem rychlém životě.

Mnoho lidí má v sobě zakódovanou extrémní stravu, která pramení z jejich životních zkušeností s různými dietami. To, co máme...
zdroj: google.com

Mnoho lidí má v sobě zakódovanou extrémní stravu, která pramení z jejich životních zkušeností s různými dietami. To, co máme zafixováno jako zdravou stravu, nám obvykle nechutná. Proč? Protože mnozí "odborníci" dovedli zdravé stravování do takového extrému, že je jen problematicky poživatelné.

Když však svému "mozku" nedopřejeme potěšení z kulinářského zážitku, má tendenci stále toužit jen po jídle, které našemu zdraví neprospívá.

Potravinářský průmysl prostřednictvím různých dochucovadel, zvýrazňovačů chuti, přeslazování nebo záměrné manipulace s potravinami z hlediska prodejnosti (závislost na cukru, čokoládě, soli, hamburgerech, fast foodech....) dotáhl současné potraviny do extrému.

Proto se lidé už téměř nevracejí k přírodním potravinám. Mnozí jsou však svými zdravotními problémy donuceni k radikálnímu řešení a pak psychicky trpí, když už nikdy nemohou jíst to, co kdysi milovali.

Kdybychom však nezdravou stravu vždy kompenzovali zdravými potravinami nebo si dokonce zdravé potraviny dostatečně ochutili, aby nám vyhovovaly, mnozí lidé by nikdy nemuseli sami procházet výše uvedenými extrémy.

Uvedu to na příkladu. Z pohankové kaše se dá udělat skvělé jídlo, ale také pěkně nechutná "gebuzina". Stačí ji lehce osolit, dochutit správnými bylinkami a máte na talíři gurmánský zážitek. Zaručuji vám, že se k ní budeme často vracet. Ale kdo by se vracel k příšerné nesolené a nekořeněné lepkavé masové směsi, kterou si z tohoto zázraku přírody můžeme také připravit. To platí i pro ovocné nebo zeleninové saláty. Pro většinu lidí musí být ochucené.

Trochu nezdravého v hodně zdravém je určitě lepší než všechno zdravé a zároveň nechutné. Zároveň můžete jídlo ochutit i zdravými produkty.

Doporučuji např. miso používat k ochucení polévek, různé pesta nebo dýňové máslo k ochucení těstovin , popř. můžete do nich přimíchat různé rostlinné bílkoviny v prášku, které také dobře chutnají, např.skvěle může vypadat polévka doplněná štýrským dýňovým olejem a dýňovými semínky .

Také 5000 let stará ájurvéda, tradiční přírodní medicína Východu, říká, že pokud vaše strava obsahuje 70 až 90 % zdravých potravin, strava se stává lékem. ano, stanovili strop na 90 %, protože 100 % považuje ájurvéda za extrém.

Díky tomuto přístupu můžeme také postupně přejít na mnohem zdravější způsob života.

Pokud držíte dietu a máte opravdu neodolatelnou chuť na kousek čokolády, dejte si ji. Ale opravdu si dejte jen kousek a vychutnávejte si ten kousek v ústech co nejdéle. Váš mozek vám nedokáže říct, že mu chybí důležitá látka jinak než tím, že má chuť na jídlo. Pokud však budete jeho potřeby ignorovat, udělá si druhou zásobu v podobě tukových polštářků nebo nevědomky zvýší účinnost našeho metabolismu. Využije tedy naprosto vše z jídla, které sníte. Pak se divíme, že jsme snědli 20 dekagramů tresky a přibrali kilo na váze...

Do svého jídelníčku vždy zařazujte dostatek ovoce a zeleniny. Snadno to uděláte například ve smoothies nápojích, které obsahují ovoce a listovou zeleninu. Nemůžete udělat nic geniálnějšího na ráno, než si takový nápoj dát k snídani. Získáte spoustu živin, nezatížíte svůj trávicí trakt a dostanete do sebe dostatek vlákniny, jejíž přísun modernímu člověku velmi chybí.

Pokud se vám nechce míchat a omlouváte se, že "nestíháte", doporučuji například RAW Protein & Greens - předmíchanou směs spousty zdravých potravin. Stačí ji rozmíchat ve vodě a obohatit tak svůj každodenní jídelníček. Možností je ale mnohem víc...

Dostatek vlákniny umožní pravidelnou každodenní očistu našeho těla od toxinů a zbytků metabolismu.

Pamatujte, že harmonie těla úzce souvisí s harmonií mysli. Pokud budeme své tělo trápit nevkusnou, i když zdravou stravou, nikdy nebudeme spokojeni.

líbí se mi přístup mého přítele k životnímu krédu v oblasti stravování. "Jsem z 90 % vegan," říká. "Co je to za nesmysl?" ptám se. "Když občas dostanu chuť na grilovaný steak, dám si ho," říká můj přítel. Tehdy jsem si uvědomil, že tento přístup může oslovit opravdu široké masy lidí. Od té doby ho s úspěchem propaguju. Byla to cesta plná kompromisů, ale v průběhu let se opravdu osvědčila.

I takto může vypadat zdravé jídlo, stačí jen zapnout fantazii a nechutné dýni dodat patřičnou chuť a vizuální ozdobu.

Při jedné konzultaci o zdravotním problému, jejíž součástí byla i úprava jídelníčku, mi paní říká : "Víte, já bych klidně přešla na zdravou stravu, dokonce i na RAW stravu, ale já sakra miluju někdy k večeři makové buchty s máslem a cukrem. Protože se jich nehodlám vzdát, raději budu jíst nezdravě".

Tento krátký příběh mě jen utvrdil v mé zdravé a chutné filozofii. Vysvětlila jsem té paní, že pokud bude jíst zdravě a chutně, může si klidně dát své oblíbené krajíce. Vysvětlil jsem jí základní principy a řekl jí, že pokud bude dodržovat zdravou stravu alespoň z 90 %, bude na tom podstatně lépe než dříve.

Dotyčná dáma od té doby svůj zdravotní stav výrazně zlepšila a kromě koktejlů, zeleninových salátů a dalších zdravých potravin si stále občas dopřává své oblíbené makové řezy s cukrem, mákem a máslem.

Přeji vám, abyste ve svém jídelníčku měli co nejvíce zdravých a chutných potravin.

Ing. Pavol Machnič, sloupkař, redakce www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zajímat

Buněčná obnova: cesta k dlouhověkosti a odstranění nemocí, část 5

Život v našich buňkách je dynamický, každou vteřinu se v něm něco děje a je založen na neustálých procesech obnovy, degradace a...

26.1.2025
2087 zobrazit

Diskuse

30 dní
Všechny
většina čtení