Gohyah - jedinečný léčivý čaj z hořkých tykví

7408 zobrazení

TVRDÉ VSTUPENKY
Zajímavá léčivá bylina

© BONSAJ A TEA Magazine
 
 Autoři článku:RNDr. Vladimír Ondejčík, RNDr. Alena OndejčíkováBonsai centrum Nitra
 
 BITTER TEKS
 Zajímavou...
zdroj: google.com

© BONSAJ A TEA Magazine

Autoři článku:
RNDr. Vladimír Ondejčík, RNDr. Alena Ondejčíková
Bonsai centrum Nitra

BITTER TEKS
Zajímavou léčivou bylinou, používanou v mnoha asijských zemích, je tzv. hořká tykev (Momordica charantia L.) nejčastěji známá pod názvem Gohyah nebo Ampalaya. Tato rostlina pochází z jihovýchodní Asie a jižní Číny, kde se z ní připravují chutné pokrmy a také léčivý čaj známý jako Gohyah.

KULINÁŘSKÁ POCHOUTKA
Tykev Gohyah má přirozeně hořkou chuť, která je výrazná v polévkách a salátech připravovaných z jejích plodů. V Číně se pochoutky z vepřového masa často připravují opékáním s hořkými tykvemi. Indové je rádi nakládají do octa, podobně jako my nakládáme okurky, a specialitou Srí Lanky je proslulý sambal z hořkých tykví, kokosového mléka a chilli papriček. V Myanmaru (Barmě) se připravuje zajímavý salát z hořkých tykví, cibule a česneku.

DĚTI SLUNCE A DEŠTĚ
Protože hořké tykve rychle rostou a jsou velmi nenáročné na pěstování, najdete je na mnoha venkovských usedlostech. Jsou to houževnaté popínavé rostliny, které milují slunce a teplý déšť, proto se vysazují podél plotů a před domy, aby se využil jejich stín. Během sezóny se mezi jejich hustým olistěním objevují výrazné žluté květy a později malebné dýně.

Na Filipínách, ve Vietnamu a v okolních zemích rostou také divoké hořké tykve, ale většina z nich se dnes pěstuje.

UŽITEČNÉ OVOCE
Plody hořkých tykví mají velmi zajímavý vzhled. Připomínají okurky dlouhé 10-13 cm. V mládí mají světle zelenou barvu, která se mění na tmavě zelenou a po dozrání se zbarvuje do žluté až oranžové. Povrch tykví je typicky hrbolatý. Nezralé tykve jsou díky obsahu momordicinu velmi hořké. To lze napravit správnou kulinářskou úpravou, například odstraněním středové dužiny se semeny a nasolením.

LÉČÍ DIABETES MELLITUS
Čaj z gohyah má však velmi příjemnou jen mírně nahořklou chuť. Má silné léčivé účinky a dlouhou tradici používání v asijské kuchyni a medicíně.

Zvláště důležitou roli hraje při léčbě cukrovky (Diabetes mellitus), protože obsahuje charantin, vikin, peptidy a polypeptid-p (rostlinný inzulínn) velmi podobný hovězímu inzulínu, díky čemuž účinně odstraňuje glukózu z krve a obnovuje buňky slinivky břišní.

Právě účinku hořké tykve Gohyah na léčbu cukrovky se ve vědě věnuje zvýšená pozornost. Bylo prokázáno, že zvýšení produkce beta buněk Langerhansových ostrůvků slinivky břišní (pankreatických ostrůvků) zlepšuje schopnost produkovat inzulin.

Pití čaje z hořké tykve doporučuje také Filipínský institut zdraví jako jeden z nejlepších rostlinných prostředků se schopností pomáhat při léčbě jaterních problémů, léčbě cukrovky a AIDS.

TYKEV A AIDS
Nejnovější výzkumy potvrdily důležitou roli čaje z hořké tykve jako složky speciální diety pro obnovu poškozeného imunitního systému. Proto se doporučuje, aby jej užívali i pacienti žijící s diagnózou AIDS. Při testech ve zkumavkách inhiboval extrakt z hořké tykve viry HIV díky proteinům alfa a beta-momarchorinu a MAP-30 (Momordica anti-HIV protein).

ZDRAVOTNÍ ÚČINKY
Plody i listy hořké tykve se v klasické čínské medicíně kromě výše uvedených diagnóz používají při kožních problémech, ženské sterilitě, chudokrevnosti, snižování horečky a dětském kašli. Využívá se také její antibakteriální a antiparazitární účinek a schopnost potlačovat replikaci virů v buňkách, včetně viru Herpes simplex.

Gohyah, čaj z plodů hořké tykve, posiluje trávení, napomáhá činnosti žlučníku a jater, čistí krev, léčí ledviny, je močopudný, snižuje hladinu krevních tuků a zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Osvěžuje, přináší klidný spánek a dokonce snižuje účinky alkoholu. Jeho pití zabraňuje chřipce, bolestem v krku, kašli a horečkám. Pravidelné pití čaje Gohyah pomáhá předcházet cukrovce a žlučovým kamenům. Obsahuje velké množství železa, beta-karotenu a dalších důležitých prvků, které zlepšují imunitní systém člověka.

ČAJ GOHYAH
Čaj Gohyah (3-5 g) přelijte vroucí vodou a louhujte asi 5 minut.

Lze jej pít také vychlazený s kostkami ledu, pomerančovou šťávou, medem a citronem.

Mohlo by vás zajímat

Cuketové vafle s nízkým obsahem sacharidů

Suroviny: nastrouhaná cuketa 2 šálky 1 cibule strouhaná mozzarella 125 g strouhaný parmazán 50 g vejce 2 ks česnek (stroužek) 1 ks ...

1.9.2015
6132 zobrazit

Diskuse

30 dní
Všechny
většina čtení