Když jsem vám psal, rtuť teploměru vystoupala na 30 stupňů. Který z čajů nás tedy v horkých dnech osvěží? Myslím tím, které čaje se dají pít studené a zároveň mají jakýsi chladivý účinek?
Rád bych navázal na předchozí rozhovor a nabídl vašim čtenářům ledový zelený čaj připravený macerací. Myslím, že macerovaný zelený čaj vyzkoušel málokdo. Doporučuji čistý čínský organický zelený čaj - Lu Xue Ya. nechte 5 až 7 gramů tohoto čaje macerovat ve studené vodě ve dvoukilové sklenici po dobu 7 až 10 minut. Nemusí se srazit jako při přípravě teplého zeleného čaje, ale můžete ho pít ze stejné sklenice. Kdo chce po uvedené době macerace scedit, může. Ať si každý vyzkouší, jak mu to nejvíce chutná a jak je to pro něj nejlepší. Čajové lístky dotvářejí zážitek z pití tohoto skvělého nápoje. V horkých dnech přidejte pár kostek ledu a super rychlé a kvalitní osvěžení s příjemnou chutí a vůní je na světě. V čajovnách a e-shopech se ptejte po zeleném čaji vhodném i pro přípravu macerací za studena.
Takto připravené zelené čaje lze také ochutit limetkou nebo citronem. Pro harmonizaci chuti se pak doporučuje čaj osladit. Při podávání přidejte čerstvou mátu a trochu čerstvé meduňky a bylinky rozmixujte. Samozřejmostí je led. Chuť a vůně vás okouzlí. Doufám, že už se vám sbíhají sliny.
Když už jsme u zeleného čaje a osvěžení v horku, nesmíme zapomenout na muslimský způsob přípravy zeleného čaje, který se pije horký a silně oslazený. Pokud jste byli v Maroku, určitě jste ochutnali zelený čaj s marockou mátou. V Turecku se tento horký, slazený zelený čaj pije také, ale bez máty. Zelený čaj s marockou mátou si můžete koupit v čajovnách pod názvem Touareg, nebo si do sypaného zeleného čaje přidejte několik stonků čerstvé máty a zkuste cukr. Arabové ho přidávají opravdu hodně.
Můžeme si k čaji dát něco jako vitamínovou bombu?
Určitě ano. Existují rooibos a nekonečné množství ovocných čajů. Rooibos obsahuje hodně minerálů a neobsahuje třísloviny, takže dlouhým louhováním nezhořkne, naopak je intenzivnější. Já rooibos vůbec nevařím. Rooibos lze také smíchat s ovocnými šťávami nebo čaji a vytvořit tak vitamínové a minerálové bomby. Rooibos má tu výhodu, že neobsahuje tein, takže ho mohou pít i lidé se slabším srdcem celý den a dokonce i večer. Usínáme po něm jako miminka.
Někteří vyzkoušeli jen čistý rooibos a "nepotřebují" ho. Je však třeba vyzkoušet nějaký dobře ochucený a garantuji, že 90 procent lidí si ho zamiluje. Doporučuji například rooibos Tantra, ochucený mandlemi, kokosovými vločkami, zázvorem, skořicí, jablkem, kardamomem a černým pepřem. Je vynikající, je to můj oblíbený čaj.
Výborný v létě je šípkový čaj s ledem, tak vitamíny a osvěžení. Nebojte se s těmito ovocnými čaji experimentovat, rozvíjejte svou fantazii a nebojte se neznámého.
A co antistresové čaje?
Na trhu je skutečně velmi široký výběr těchto antistresových bylinných čajových směsí. Výbornou kombinací je směs třezalky, šalvěje, máty, meduňky. Takové bylinné směsi jsou k dostání také v podobě tinktury, což je mnohem výhodnější, protože by se měly užívat delší dobu a hlavně pravidelně, což se u čaje těžko dodržuje. Je výhodou, že těchto směsí je mnoho, protože při dlouhodobém užívání je vhodné bylinky střídat. Osobně doporučuji spíše antistresové a antidepresivní bylinné tinktury a čaje jen pro zpestření. Když je člověk pod jakýmkoli stresovým faktorem, tlakem nebo v depresi a udělá si jednou týdně antistresový čaj, nemá to žádný efekt.
Vím, že zejména některé byliny špatně reagují se sluncem, například třezalka, mohl byste uvést nějaké další, které bychom rozhodně neměli? Bazalka asi taky není to pravé, protože opět zvyšuje krevní tlak.....
ano, ale neplatí to úplně pro všechny. To omezení se týká pouze fotosenzitivních lidí, u kterých může třezalka vyvolat alergii při opalování. Někteří lidé se právě z tohoto důvodu bojí třezalku v létě užívat, i když se neopalují a nejsou alergičtí. To je škoda, protože třezalka je jednou z našich nejléčivějších léčivých rostlin, je to skoro jako žolík v kartách. Její hlavní místo je při nervových potížích, psychickém napětí a depresích. Třezalka je vhodná na všechny formy zánětů a nervových poruch. Je také výborná při aftech, bolestech hlavy, Crohnově chorobě, depresích, stresu, nervozitě, žaludečních vředech a dalších zdravotních problémech. Třezalkový olej lze použít také jako masážní olej, zejména při dlouhodobých problémech s páteří. Třezalkový olej pomáhá "zduřit" meziobratlové ploténky a uvolňuje "skřípnuté" nervy, které vycházejí z páteře.
Podobně léčebně působí i máta, která má příznivé účinky na trávicí trakt a lze ji používat dlouhodobě.
Co se týče části otázky, které bylinky bychom neměli užívat, zde nelze dát obecnou odpověď. Všechny byliny můžeme podávat, když je potřebujeme na konkrétní onemocnění. Někdo potřebuje zvýšit krevní tlak, někdo ho potřebuje snížit, někdo potřebuje zhubnout, někdo přibrat, je to opravdu velmi individuální.
Téměř všechny byliny mají vícespektrální působení, takže vždy vybíráme bylinu, která je pro nás vhodná, a díváme se na celé spektrum jejího působení. Například aronie je výborným regulátorem štítné žlázy, je antisklerotická a podporuje srdce a výrazně snižuje krevní tlak. S bylinkami je samozřejmě třeba zacházet opatrně. Jsou pro nás Božím darem, a proto bychom s nimi tak měli zacházet. Jen to s nimi nepřehánějte a nechte si poradit. Na našem portálu http://www.zdravysvet.sk máme také bylinkovou poradnu, kde mimo jiné Mgr. Jarmila Podhorná z České republiky, která jako první z nefrankofonních zemí začala v ČR vyrábět gemmoterapii (tinktury z pupenů rostlin) - podle mnohých fytoterapeutů perlu každé bylinkářské dílny. Rádi vám pomůžeme s vašimi problémy. Kompletní sortiment paní Mgr. Podhorné si u nás mohou najít i vaši čtenáři.
Připravujeme slavnostní letní večírek, poraďte něco opravdu exkluzivního
Abychom nemuseli vymýšlet "horkou vodu", doporučuji na letní večírky staré dobré Mojito. Většina lidí si však tento nápoj spojuje s alkoholem, a proto ho nikdy neochutnala. Vyzkoušejte tento recept na nealkoholické Mojito:
Nejprve rozmixujte hrst máty se lžičkou hnědého cukru. Rozkrojte alespoň dvě limetky na čtvrtiny a vymačkejte šťávu do vysoké velké sklenice.poté do sklenice přidejte vymačkané limetky, aby se v nápoji projevila chuť kůry. Doplňte drceným ledem téměř po okraj sklenice. Sklenici doplňte 2-3 nakrájenými jahodami. Sklenici dolijte sodovou vodou. Zajímavé je také přidat 5 cl čisté jahodové šťávy, nejlépe Voelkel, nebo 5 cl nápoje Aloe vera s dužinou, který koupíte téměř všude. Pijte brčkem, ozdobte lístky máty. Jsem zvědavá na reakce těch, kteří ho nyní měli poprvé, nejlépe s mátou z vlastní zahrádky. Vyzkoušejte, která kombinace Mojita vám nejvíce vyhovuje."
Děkujeme za rozhovor
S ing. Pavlem Machničem hovořila Katka Bednářová z www.putnici.sk