V tomto článku vám ukážeme, jak vyrobit bezinkové víno, ale také recept na osvěžující bezinkový nápoj, který stojí za vyzkoušení.
8 jednoduchých kroků k výrobě bezinkového vína
K receptu budeme potřebovat:
- 1,2 kg zralých černých bezinek,
- 4,5 litru vody,
- 1 kg cukru,
- 2 citrony,
- 1 ks vinných kvasnic.
Postup:
-
Omyjte ovoce, odstraňte stopky, připravte si hrnec na vaření vody.
-
Bezinky vložíme do hrnce tak, aby byly zcela ponořené, vaříme 35 minut.
-
Přes plátýnko přelijeme do čistého hrnce, přidáme cukr, nakrájené citrony. Společně vařte 10 minut.
-
Do vychladlé šťávy přidáme sáček droždí, který zředíme v šálku teplé vody.
-
Nalijte do demižonu nebo kvasné nádoby a uzavřete vhodným šroubovacím víčkem. Otvorem by měla být provlečena hadička, která povede z demižonu nebo sklenice do sklenice s vodou.
-
Průběžně kontrolujte a odstraňujte pěnu.
-
Kvasíme po dobu jednoho týdne.
-
Když pěna zmizí, je víno připraveno k lahvování.
Černýbez (Sambucus nigra) se již velmi dlouho používá jako léčivá rostlina, ale přináší nám i různé další formy. Například také ve formě vína, sirupu nebo šťávy. V bylinkářství se používá především v tinkturách nebo v sušené formě, doporučuje se zejména při oslabení imunitního systému. Tradičně se používá také při dietách, při hubnutí jako součást dietního režimu. Celkově se extrakt z černého bezu osvědčil jako bezpečný nákladově efektivní při léčbě chřipky nebo nachlazení.
Více o černém bezu se dočtete v našem dalším článku ZDE
Opravdu rychlý bezinkový nápoj, který vás v tomto teplém počasí ochladí
Složení: 1:
-
1½ šálku čerstvé citronové šťávy,
-
5 šálků vody,
-
½ šálku medu,
-
šťáva z černého bezu.
všechny tyto ingredience míchejte, dokud se med nerozpustí. Poté dejte do sklenic led a vychutnejte si tuto osvěžující a zdravou limonádu.
Vyzkoušejte 100% bezinkovou šťávu z našeho e-shopu
{blog-produkty 18114}
Nealkoholické šumivé víno z květů černého bezu - recept
Na tento bezinkový nápoj budeme potřebovat:
-
potřebujeme: 4 litry vody,
-
500 gramů cukru,
-
4 polévkové lžíce kyseliny citronové,
-
8 snítek bílých květů černého bezu,
-
2 větší citrony.
Bezinkové víno připravíme následujícím způsobem:
-
Rozpusťte cukr a kyselinu citronovou ve vodě, přidejte omyté, na plátky nakrájené citrony.
-
Nalijte do demižonu nebo kvasné nádoby a poté do něj ponořte důkladně omyté květy černého bezu. Tuto nádobu uzavřeme a necháme 48 hodin odpočívat (nejlépe u okna), ne na přímém slunci. V chladnějším počasí nechte stát až 3 dny.
-
šťávu přecedíme přes plátno a stáčíme do lahví.
-
Ochutnávka je možná ihned.
Recepty lze snadno upravit změnou obsahu cukru, aby vzniklo suché, polosladké nebo sladké víno.
Nyní je ten správný čas. Černý bez začíná v tomto ročním období dozrávat a je ideální pro výrobu bezinkového sirupu, bezinkového vína nebo marmelády. Bobule musí být zralé a co nejtmavší, aby se z nich vyráběly ty nejlepší produkty.