Čaj na talíři

4825 zobrazení

Existují stovky, možná tisíce receptů, které využívají zajímavou chuť a zdraví prospěšné účinky čajových lístků. Čaj se běžně pije po jídle, ale také kdykoli během dne nebo v noci.

V oblastech, kde se čaj pěstuje, se stává také součástí místní kuchyně.
 
 Mladé čajové lístky se vaří, dusí, praží, pečou,...
zdroj: google.com

V oblastech, kde se čaj pěstuje, se stává také součástí místní kuchyně.

Mladé čajové lístky se vaří, dusí, praží, pečou, zpracovávají do náplní, zálivek, nakládané zeleniny nebo dresinků. Řezají se do salátů, bylinných směsí, kuřecí polévky... Čaj se vaří v těstovinách, přidává se do těsta a rýžové kaše. Zajímavé jsou také čajové sladkosti, například čajová zmrzlina, která je oblíbená zejména v Japonsku.

čajové speciality lze ochutnat v některých lepších čínských čajovnách, restauracích a místech, kde se vaří podle čínských lékařských tradic.

V oblasti Chang-čou, kde se pěstuje proslulá Dračí studna, Lung-ťing, se mladé výhonky tohoto čaje přidávají do hlavně k pokrmům z mořských plodů a k rybám vyloveným z vod Západního jezera.

Na severu provincie Fujian, zejména v pohoří Wu-i, se mladé výhonky čaje používají s velkou oblibou. Ze všeho se zde vyrábí čaj. V kuchyni se používají zejména velké listy čaje Čou-kchaj, ale ochutnat můžete i výhonky čaje Ta-čung pchao a Ti-kuan jin.

Do kaší, těst, sladkostí a zmrzliny se přidává jemný prášek čínského čaje matcha.

Pokud se někdy ocitnete v Pekingu a budete mít chuť na šálek dobrého čaje a smažené čajové výhonky, vyhledejte sláslavnou čajovnu Lao Shi na okraji obrovského legendárního náměstí Nebeského klidu před jižní branou Zakázaného města.

Text a foto: Vladimír Ondejčík, Alena Ondejčíková, RNDr.

Čajovna dobrých lidí, Nitra

Mohlo by vás zajímat

Připoutejte se!

Hvězdy radí, jak se pást Victoria Beckham, Hillary Duff, Sienna Miller a další. Co mají tyto filmové hvězdy a módní ikony společného...

20.11.2009
4392 zobrazit

Diskuse

30 dní
Všechny
většina čtení