Pravá čokoláda - 100% nepražená

5570 zobrazení

Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších potravin na světě. Pro představu, čokoláda tvoří 1 % stravy západní populace.

Čokoláda je často spojována s příjemnými pocity, odměňováním a obdarováváním blízkých, je potěšením pro všechny smysly. Jen...
zdroj: google.com

Čokoláda je často spojována s příjemnými pocity, odměňováním a obdarováváním blízkých, je potěšením pro všechny smysly. Jen málokterý "čokoholik" však někdy ochutnal to, z čeho pochází všechna čokoláda na světě - syrové, nepražené kakaové boby. Nepražené kakao chutná jako hořká čokoláda, protože je to černá hořká čokoláda, skutečná čokoláda!

Kakaové boby jsou sušená semena plodů kakaovníku Theobroma cacao (theobroma znamená řecky potrava bohů), z nichž se vyrábí veškerá čokoláda. Hromadně vyráběná čokoláda se vyrábí pražením, zkapalňováním, mletím a následným smícháním kakaových bobů s rafinovanou čokoládou.m cukrem, přísadami, sušeným mlékem, hydrogenovanými tuky, konzervačními látkami a dalšími přísadami, přičemž z původních hodnot nezůstane prakticky nic. Naopak, cukr a přídatné látky vytvářejí mnoho prázdných kalorií a psychické závislosti.

Nejlepší způsob, jak využít výživové hodnoty kakaa, a není jich málo, je konzumovat ho v jeho nejčistší podobě, jak ho stvořila matka příroda, v podobě nepražených kakaových bobů.

Kakao patří mezi tzv. kakao je jednou ze světových "superpotravin". Obsahuje přibližně 300 chemicky identifikovatelných látek, což z něj činí jednu z nejkomplexnějších potravin na planetě.

Kakao obsahuje celou řadu minerálů, vitaminů a antioxidantů. V přírodě je především primárním zdrojem hořčíku a organické síry, přičemž hořčík je považován za jeden z nejdeficitnějších zdrojů hořčíku.minerálů v současné standardní stravě, což vede k nadměrnému výskytu srdečních onemocnění. Podle vědeckých výzkumů je kakao také nejbohatší plodinou na antioxidanty, obsahuje přibližně 10 % flavonoidních antioxidantů, což je 2krát více než červené víno a 3krát více než zelený čaj. Je to také 20x více než standardní pražený kakaový prášek dostupný na trhu. Antioxidanty v syrovém kakau jsou vysoce stabilní a lidské tělo je snadno vstřebává.

Kakao neboli čokoláda má na lidský organismus povzbuzující a povzbuzující účinky a je často spojována s láskou, potěšením, uvolněním a pocity štěstí. Mezi látky, které vědci pro tyto účinky zkoumali, patří mimo jiné anandamid, arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin.

Anandamid je endogenní kanabinoid přirozeně přítomný v lidském mozku, který je spojován s pocity blaženosti nebo uvolnění - ananda například v sanskrtu znamená blaženost. Arginin je považován za přírodní viagru. Tryptofan je esenciální aminokyselina, která je prekurzorem serotoninu, důležitého neurotransmiteru, který ovlivňuje mimo jiné nálady a pocity. Fenyletylamin, který byl nazýván hormonem lásky a štěstí, je endogenní amfetamin. Syntetizuje se z aminokyseliny fenylalaninu a je přítomen také v kakau. V mozku spouští uvolňování dopaminu, dalšího neurotransmiteru, který ovlivňuje náladu. Ke zvýšenému vylučování této látky dochází například při orgasmu. Díky těmto chemickým látkám je čokoláda skutečným antidepresivem, navozuje dobrou náladu, pocity štěstí a spokojenosti a je také považována za mírné afrodiziakum. S tím souvisí i známá tradice darování čokoládových pochoutek mezi milenci. Kakao navíc obsahuje inhibitory MAO (inhibitory monoaminooxidázy), které zpomalují odbourávání andamidů a dalšíchdalších neurotransmiterů, čímž zajišťují jejich setrvání v krevním oběhu a umožňují tak delší trvání příjemné nálady. To vše spolu s hořčíkem a vitaminy skupiny B, které jsou důležité pro správnou funkci mozku.

Čokoláda patří do škatulky "špatných a nezdravých potravin", slabých stránek, které bychom měli vyřadit. Vede k nadváze, alergiím a způsobuje akné. To vše je pravda, ale pouze v případě masově vyráběných čokolád z praženého a jinak zpracovaného kakaa s přidaným cukrem, mlékem, ztuženými tuky a aditivy. Černá čokoláda bez rafinovaného cukru je zdravá. Je více než pravděpodobné, že alergie a akné jsou způsobeny spíše mlékem nebo mléčnými deriváty a dalšími látkami, které jsou v ní obsaženy.a dalších pochutin obsažených v čokoládě, protože konzumace syrového kakaa žádné takové problémy nezpůsobuje.

Nepražené čisté kakao je skutečnou ambrózií, pokrmem bohů. Zachovává si všechny živiny v nezměněné podobě, nedotčené vařením ani jiným zpracováním. Je to nejlepší čokoláda na světě s neodolatelnou hořkou chutí.

Mohlo by vás zajímat

Liposomální kolagen: správná volba pro vaši kůži, šlachy, klouby a celý pohybový aparát

Kolagen, který je bezpochyby zázračným doplňkem zdraví, hraje v našem těle klíčovou roli a je jedním z...

29.9.2023
8163 zobrazit

Diskuse

30 dní
Všechny
většina čtení