Chladnější a vlhčí počasí zatěžuje zejména slezinu a slinivku. Oba orgány patří v září k nejohroženějším. V první polovině měsíce slezina, v druhé polovině slinivka.
hlavní funkcí sleziny je filtrovat krev, hromadit ji, čistit a odstraňovat spotřebované červené krvinky. Je to největší orgán lymfatického systému. Hraje klíčovou roli v podpoře imunitního systému, který budeme s blížícím se podzimem potřebovat stále více.
Slinivka břišní patří do hormonálního systému. Produkuje enzymy, které podporují rozklad potravy v tenkém střevě, a kromě toho hraje důležitou roli při vyrovnávání hladiny cukru v krvi v těle. Kromě metabolismu má na starosti také všechny sliznice, které jsou s příchodem podzimu více namáhány. Typickým projevem poruchy funkce slinivky je plynatost.
Výklad podle tradiční čínské medicíny.
V tradiční čínské medicíně je slezina úzce spojena se slinivkou.
* Prvek: země
* Partnerský orgán: žaludek
* Podnebí: vlhké
* Roční období: pozdní léto
* Barva: žlutá
* Denní doba: 9-11 hodin
* Smyslový orgán: ústa
* Chuť: sladká
* Emoce: soucit, obavy
Příznaky nerovnováhy
Emocionální
Pocit, že nejsme uzemněni. Nejistota a nestabilita. Obavy a chorobně utkvělé představy. Neklidný spánek. Vnucující se a sobecké chování. Zmatek a nejednoznačnost. Neustále se opakující negativní myšlenky. Špatná schopnost soustředění a pocity roztěkanosti.
Fyzické
Ochablé tělo, pocity únavy. Pocity plnosti v břiše, zadržování vody, hromadění hlenu v těle. Těžké a bolavé končetiny, špatná koordinace těla, studená kolena a stehna. Odpor k vlhkosti, problémy s výživou, slabá nebo příliš silná chuť k jídlu. Obtížné vyjadřování, slabá paměť.
Jak již bylo zmíněno, v tradiční čínské medicíně je slezina úzce spojena se slinivkou břišní. Jeden meridián náleží oběma orgánům. Pohled čínské medicíny na roli sleziny je zajímavý. Při fyzickém trávení potravy vytváří energii a dává ji tělu k dispozici. Trávením potravy vytváří základ pro produkci energie v těle ve formě první čchi a krve. Krev pak přichází do styku s druhou qi vzduchu v plicích a obě qi se spojují v jednu a vytvářejí onu sjednocenou energii, která se rozvádí po celém těle. Proto je stav sleziny tak úzce spojen s vitalitou našeho těla.
Se slezinou a slinivkou břišní a je spojena sladká chuť. Pokud má člověk přehnanou chuť na sladké, nebo naopak sladké chutě ze svého jídelníčku zcela vylučuje, může to svědčit o disharmonii v této oblasti, v této meridiánové dráze. Mnoho lidí v západní kultuře miluje sladké, ale nadměrná konzumace jednoho druhu potravin vede k omezení nebo dokonce vyloučení jiných potravin a chutí. To je z hlediska zdraví a výživy nerozumné. Potřebujeme vyváženou a harmonickou stravu.
Jsme samozřejmě individuálně odlišní, takže musíme najít, co vytváří harmonii a co ji narušuje. Pokud přizpůsobíme svůj jídelníček ročnímu období, klimatickému pásmu, ve kterém se nacházíme, budeme upřednostňovat čerstvé a přirozeně uložené potraviny z daného regionu a budeme mít otevřenou mysl, vytvoříme a udržíme v sobě tuto harmonii.
Několik doporučení pro výživu v pozdním létě
Snižme spotřebu syrových potravin a šťáv. S klesající teplotou potřebujeme tělo zahřát. Do zelených salátů přidáváme zázvorovou zálivku, která zahřívá a prospívá slezině. saláty jsou nyní vhodnější, například těstovinové saláty s lehce dušenou zeleninou. Černé datle pomáhají regulovat qi a odstraňovat únavu.
Slezina má ráda sucho. Používáme suché potraviny a zahřívající koření (skořice, muškátový oříšek, kardamom, zázvor, ženšen...). Proso je pro toto období vynikající. Proso je zásaditá bezlepková obilovina, která v těle neprodukuje žádný hlen.
Posiluje prvek země: špenát, zelené fazolky, cukety, dýně, sladké brambory, fazole mungo, oves, hrách, cizrna, bob, kořenová zelenina, mořské řasy.
Lidé trpící hromaděním vody v těle by měli přidat více celeru, petržele, fazolí adzuki, kopru, ječmene, vlašských ořechů, cibule, česneku, černého a kajenského pepře, rýže, ryb...
Květák, okurky, česnek, zelené fazolky, cibule, oves, pohanka, sója... Z přírodního herbáře můžeme doporučit bylinný macerát I-Stop, který pomáhá harmonizovat slinivku břišní.
O vztahu sleziny, krve a energie jsme se již zmínili. Zde je několik potravin, které podporují tvorbu krve: liči, listová zelenina s velkým množstvím chlorofylu, červená řepa, vejce, ryby, fazole adzuki, meruňky, fíky, řasy, zejména spirulina, řeřicha, kopřiva... Z našeho přírodního herbáře je to tamaryšek francouzský, vinná réva a extrakt na čištění krve.
Potraviny, které se nedoporučují - oslabují krev: tučné, rafinované, umělé potraviny, sladkosti, mléčné výrobky a cukr. Pšenice, kvasnice, pivo, káva. A v chladném počasí se také vyhýbáme nadměrné konzumaci syrové zeleniny, ovoce a šťáv z nich. Omezujeme především tropické ovoce, protože má nejvíce ochlazující účinek.
Vynikající koření: zázvor a ženšen. I když už byly zmíněny, připomněl bych je ještě jednou, protože mají zázračný účinek na slezinu. Můžeme je používat při vaření i v čajích.
Vladimír Jakubec www.zdravysvet.sk