Co nabízí letní zahrada

4935 zobrazení

Léto je tu v plném proudu, i když to tak za okny nevypadá. Připomíná nám ho hlavně pěkná úroda ovoce a zeleniny na našich zahrádkách. Právě jejich využití se budeme věnovat v následujících řádcích.

Historické zkušenosti již potvrdily, že mnohé potraviny, které člověk postupně poznal, obsahují látky prospěšné lidskému zdraví...
zdroj: google.com

Historické zkušenosti již potvrdily, že mnohé potraviny, které člověk postupně poznal, obsahují látky prospěšné lidskému zdraví. Jejich zařazení do každodenního jídelníčku je určitým preventivním opatřením proti civilizačním chorobám, mezi které dnes jednoznačně patří kardiovaskulární a nádorová onemocnění. Není pochyb o tom, že dnešní potravinový řetězec je silně narušen, zejména chemií a toxickými látkami, které se v něm vyskytují.a toxickými látkami, a proto je zdravá strava z našich domácích zahrádek v současné době obzvláště důležitá.

Je obecně známo, že vysoká spotřeba ovoce a zeleniny je spojena se snížením rizika těchto onemocnění. Je důležité si uvědomit, že v přírodě se vyskytuje velké množství rostlin, ale ne všechny mají vliv na prevenci těchto onemocnění. Dokonce i v prevenci rakoviny existuje jen velmi málo specifických potravin.

Které plodiny jsou však pro nás v tomto ohledu užitečné?

Příznivé účinky zeleniny, jako je česnek, cibule, pórek, pažitka, šalvěj, jsou dobře známé. Bylo zjištěno, že lidé, kteří konzumovali přiměřené dávky česneku, cibule a dalších výše uvedených plodin, měli výrazně nižší výskyt výše uvedených onemocnění. Česnek je obzvláště účinný v boji proti rakovině. Česnek i cibule obsahují látky, které pomáhají předcházet vzniku nebo rozvoji rakoviny žaludku, jícnu, plic, prsu a tlustého střeva.

Další skupinou běžných rostlin, které často používáme v kuchyni, jsou např. několik druhů kapustovité zeleniny - hlávkové zelí, červené zelí, květák, růžičková kapusta, čínské zelí, kedlubny, brokolice. Všechny nám nepřímo pomáhají v boji proti výše zmíněným civilizačním chorobám.

Fytochemikálie obsažené v brokolici a růžičkové kapustě mají významné protirakovinné účinky.
Zelenina je ceněna pro svůj nízký obsah energie a vysokou biologickou hodnotu. Vitamíny, minerální látky, vláknina, pektiny, rostlinné antibiotické fytoncidy, enzymy...

Kromě zeleniny mají vysoký protirakovinný potenciál i bobuloviny, které si můžeme sami vypěstovat na zahrádce a můžeme si je také nasbírat v přírodě. Patří mezi ně borůvky, brusinky, jahody, maliny. Tyto plody obsahují kyselinu ellagovou, která může významně ovlivnit vznik rakoviny. Tato kyselina má schopnost podporovat protirakovinné mechanismy v různých druzích ovoce. Protinádorový účinek byl zjištěn také u citrusových plodů, broskví, jablek, hrušek a třešní.

Málokdo ví, že drobné ovoce obsahuje tzv. antokyanidiny, které se nacházejí ve všech barvách ovoce a zeleniny od růžové, přes červenou, oranžovou, fialovou a modrou. Takové ovoce a také zelenina těchto barev mají silné antioxidační vlastnosti.
Konzumace rajčat a výrobků z rajčat, jako je džus, šťáva, červený meloun a růžový grapefruit, je důležitá v prevenci rakoviny. Uvádí se, že rajčata a jejich modifikace v kuchyni mohou snížit riziko vzniku rakoviny až o 25 %.
Citrusové plody jsou známé vysokým obsahem vitaminu C. U nás se běžně používají zejména pomeranče, citrony, grapefruity a mandarinky. Tyto plody jsou bohaté na flavonoidy. Jejich význam je znám při léčbě kurdějí. Bylo prokázáno, že jejich konzumace má významné pozitivní účinky při léčbě rakoviny trávicího traktu, jícnu, dutiny ústní, hrtanu, hltanu a žaludku. Citrusové plody jsou schopny měnit detoxikační systémy organismu a působit tak proti rakovině. Flavonoidy se zase podílejí na metabolismu odbourávání cizorodých látek.

Můžeme tedy využít těchto letních dnů a zařadit výše zmíněné ovoce a zeleninu do svého jídelníčku ve vyšší míře. Velmi oblíbené a praktické jsou různé druhy ovocných nebo zeleninových salátů.
Velmi oblíbený je ovocný salát, do kterého můžeme použít jakýkoli druh ovoce od jablek ... ...až po melouny z vlastní zahrádky, ale můžeme si ho také koupit na pultech obchodů. Můžeme ho ochutit medem, ořechy, sezamovými semínky, kokosem, podle naší chuti. Velmi dobré je nechat ho v teplých dnech vychladit a stát v lednici.

Zeleninové saláty je vhodné zpestřit například lněným semínkem, které je velmi zdravé v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Do těchto salátů je také vhodné přidat několik kapek lněného, olivového, makového... oleje. Ty mohou dodat salátům nejen neobvyklou chuť, ale hlavně jsou zdrojem zdraví pro naše tělo.
Tvrdý sýr je vhodný do zeleninových salátů, protože dodává našemu tělu potřebný vápník.

Lze je zpestřit salátovými bylinkami a kořením. Je důležité si uvědomit, že kořenění pokrmů není jen pro gurmánský požitek, ale hlavně ze zdravotních důvodů. Ze zdravotního hlediska dáváme přednost nedráždivému, rostlinnému, bylinkovému koření, jako je petrželová nať, kerblík.kopr, majoránka, bazalka a mateřídouška. saláty ochucujeme spíše citronovou šťávou než octem, protože náš trávicí systém je velmi citlivý. Pro zdravé samozřejmě neváháme použít pepř, česnek, křen, mletou sladkou a pálivou papriku, feferonky, tabasco, zázvor a další.

Koření jsou pochutiny, které mají zanedbatelnou energetickou hodnotu, ale některé mají znatelnou biologickou hodnotu, například obsah vitaminu C ve zmíněné petrželi, kopru a křenu. Řada kořenících rostlin má výraznou vůni a chuť a stimuluje vylučování trávicích kyselin.některé obsahují fytoncidy s účinky podobnými antibiotikům. Používají se čerstvé nebo sušené.

Zpočátku koření opatrně, ale časem si umění ochucování salátů osvojíte a můžete uplatnit svou fantazii.

Koření určitě věnujeme samostatný článek, protože prvním předpokladem pro výběr správného koření je poznat vlastnosti a charakteristické aroma, chuť koření a způsob jeho použití.

O tom, jak se kořením řídí, se dozvíte od Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk

Ing. Ján Keresteš a kolektiv, Biotechnologie, výživa a zdraví

Mohlo by vás zajímat

Řešení boje s koronavirem máme na stole již dlouho.

Jak se přirozeně chránit před virovými infekcemi a koronaviry a zdůraznit nejdůležitější věci pro zvládnutí případné infekce...

14.4.2020
7705 zobrazit

Diskuse

30 dní
Všechny
většina čtení