Lidé s hypermarketovým efektem přicházejí i do našich obchodů s bylinkami, když porovnávají pouze cenu, a ne výrobek. Pro mnohé je to jen dýňový olej a vedle ho mají o 50 centů levnější. Proto jsme se inspirovali k napsání tohoto článku, abychom tuto neznalost objasnili.
Když přijdeme do vinotéky, dobře víme, že není víno jako víno. Najdeme zde vína od 1 € až po vína za desítky či stovky €, a není to jen otázka stáří vína. Některá vína se prostě v určité oblasti vůbec nedají pěstovat, i když jde o stejnou odrůdu. Například v Považské Bystrici se nedají pěstovat jedinečná tokajská vína, i když tam máte "zlatou vinici". Je to proto, že některé oblasti jsou jedinečné z hlediska stanoviště, složení půdy a dalších faktorů.
To platí nejen pro víno, ale také pro dýňový olej a řadu dalších komodit. Je přece rozdíl, když najdete divokou Aloe vera na vápencové skále ošlehané větrem, deštěm a časem. Aby přežila, musí bojovat se všemi živly a roste do maximální síly jen tam, kde je pro její rozvoj vhodná "půda".
Hlíva ústřičná má jinou sílu, když roste na starém dřevě, než když roste na kávové sedlině, což se v dnešní době často dělá.
Ale přejděme ke štýrskému dýňovému oleji. Od roku 1996 je původ štýrského dýňového oleje chráněn Evropskou unií.
Proč?
Nejen proto, že je jedinečný a jeho chuť je fantastická. Úspěch tohoto "zeleného zlata" z jižního Štýrska spočívá v jeho nenapodobitelné vůni a jemné oříškové chuti. Jedinečnost mezi dýňovými oleji mu dodává štýrská půda s vulkanickým původem, ale také střídání horkých dnů a chladných nocí.
Štýrský dýňový olej nemá mezi dýňovými oleji konkurenci, a proto má každý pravý štýrský dýňový olej vlastní certifikát původu a je opatřen pečetí pravosti.
Přestože historie štýrského dýňového oleje sahá až do 18. století, teprve před 100 lety začali sedláci v jižním Štýrsku pěstovat dýňová semena bez slupky, a tím zahájili výrobu tohoto jedinečného oleje, který lze vyrobit pouze ve Štýrsku a nikde jinde na světě. Dýňová semínka ze Štýrska vás také nebudou obtěžovat svými slupkami, protože téměř žádné nemají. Jejich slupky jsou tak tenké, že můžete klidně sníst celá dýňová semínka a neuděláte kolem sebe v kině nepořádek.
vyhlášenou pochoutkou je však i olej, jehož tmavě hnědozelená barva se proti světlu mění na červenou. Tento dýňový olej je velmi hustý , má lahodnou vůni pražených ořechů, a když ho porovnáte s běžnými levnějšími dýňovými oleji, okamžitě si všimnete rozdílu v chuti a konzistenci. K výrobě 1 litru oleje je zapotřebí asi 2,5 kg dýňových semen a je třeba sklidit asi 30 olejových dýní.
Výroba tohoto oleje není snadná a vyžaduje speciální stroje. Pečlivě očištěná dýňová semena se nejprve rozemelou a uhnětou na hmotu podobnou těstu. Tato směs se poté praží a právě pražení vytváří typické aroma. Později se tato hmota lisuje, čímž se získá čistý panenský dýňový olej bez přidaných chemických látek a konzervantů.
Pro štýrské oleje je naprosto typické, že se nevyrábějí po sklizni najednou, ale v malých dávkách po celý rok na objednávku, takže je vždy čerstvý.

Štýrský olejový zázrak je vždy z prvního lisování. Mezi dýňovými oleji je stejný rozdíl jako u olivových olejů, u kterých najdete celou škálu chutí, od lahodných až po téměř nechutné, a také kvality, od panenského oleje z prvního lisování až po rafinované oleje, jejichž kvalita se s panenským olejem nedá vůbec srovnávat.
Mnozí z nás, praktikujících tradiční čínskou medicínu, vědí, že čerstvé zeleninové listové saláty je nejlepší zalít oleji, protože "studené" jinové listy jsou harmonizovány "oleji, které pocházejí z "teplých" jangových semen. Všichni Jižané to vědí, a proto se o svátcích setkáte se saláty politými oleji. Vychází to z tradice, která je založena na harmonické stravě. Je dobře, že se jejich tradice pomalu přenáší i k nám.
Když si však místo olivového oleje nalijete na salát olej ze štýrské dýně, obohatíte své tělo o mnoho cenných látek, které dýně načerpala ze štýrské sopečné půdy.
Čím je štýrský dýňový olej nejzvláštnější? V celkovém blahodárném účinku na náš organismus.
Štýrský dýňový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny, selen, zinek a další stopové prvky, minerály, vitaminy, zejména vitamin E, a proto není divu, že na nás působí jako blahodárný elixír.
Přirozeně neobsahuje cholesterol
Štýrský dýňový olej se doporučuje při potížích se srdcem a kardiovaskulárním systémem, při vysoké hladině cholesterolu, na kůži, vlasy, nehty, prostatu nebo močový měchýř.
Donedávna byl dýňový olej známý jako "pánský" olej, který se používal při problémech s prostatou nebo bolestivém močení.
Dnes víme, že je to také "ženský" olej, a to díky látkám, které obsahuje a které jsou důležité pro zdraví a krásu ženského těla. Doporučuje se na namáhané a poškozené vlasy, poškozené nehty a krásu pleti.
Tento vysoce kvalitní štýrský dýňový olej je určen především k použití za studena, ale snese i krátkou šetrnou tepelnou úpravu do maximálně 120 stupňů.
Je naprosto nepostradatelný do salátů, ale můžete ho použít i na uzené ryby, maso, sýry, rizota, brambory . Nesmíme zapomenout, že ho můžete také zakápnout krémovými, nejen dýňovými polévkami. Zajímavá jsou také míchaná vajíčka s dýňovým olejem.
Štýrskou specialitou je pesto z dýňových semínek a dýňového oleje. Přejeme vám skvělé gurmánské zážitky. V našich bylinkových prodejnách a v našem internetovém obchodě najdete skvělý štýrský dýňový olej od rodinné firmy Schalk Muhle KG.
Věříme, že teprve až ochutnáte štýrské dýňové oleje a semínka, která jsou pražená s různými báječnými příchutěmi, zjistíte, co znamená značka Pravý štýrský dýňový olej a co jsou to dýňová semínka.
Hlavní fotografie z Steve Buissinne z Pixabay
Ing. Pavol Machnič, redakce www.zdravysvet.sk