Energetické hospodářství organismu II.

7702 zobrazení

V dnešním pokračování našeho seriálu se vrátíme k hospodaření s energií v našem těle. Podíváme se na jižní národy, Chorvaty, Italy, Španěly, Řeky ..... Co dělají po dobrém obědě, když si naplní břicha až po okraj? Ano, siesta...

Ale v práci do sebe hodíme oběd a za pět minut ani nevíme, co jsme snědli, a už utíkáme do práce, a večer usínáme po prvních minutách...
zdroj: google.com

Ale v práci do sebe hodíme oběd a za pět minut ani nevíme, co jsme snědli, a už utíkáme do práce, a večer usínáme po prvních minutách filmu, vyplazujeme jazyk před televizí, protože jsme unavení. Záložní baterie našeho těla se vybíjejí a my je potřebujeme doplnit.

Každá baterie má však určitou životnost, obvykle záleží na tom, kolik cyklů nabití a vybití vydrží. S našimi vnitřními bateriemi je to podobné.

Základem správného fungování našeho těla je, že jíme podle toho, co se chystáme dělat, a proto je třeba podle toho částečně nebo zcela zatížit náš trávicí trakt. Proto tomu, kdo potřebuje ráno podat maximální výkon, rozhodně doporučuji pouze lehkou stravu. Rozhodně však není vhodné, aby většina lidí plně zatěžovala trávicí trakt k snídani, a to ani v případě, že se nechystají kácet stromy.

Ráno doporučuji hlavně ovoce a různé saláty z něj připravené, které můžete kombinovat s jogurtem, cereáliemi nebo sušenkami. Ovoce v tuto denní dobu našemu tělu opravdu prospívá. Pokud máte problém s vyprazdňováním, tento druh stravy po ránu pomůže napravit i tento problém.

Mnozí z vás již slyšeli o orgánových hodinách. Naše vnitřní orgány se v tuto dobu dobíjejí a čistí. Pokud se například podíváme na obvyklou dobu oběda v naší civilizaci kolem 12:00, podle orgánových hodin se mezi 11:00 a 13:00 dobíjí naše srdce. Pokud se v tomto období řádně nenajíme, nezbývá mu mnoho energie. Proto doporučuji obědvat až po 13:00. Plus mínus minuta na tom určitě nic nemění ;-). Pokud vás po obědě čeká ještě náročná práce, v tom případě by měl být oběd také lehký. Pokud však máte dostatek času na odpolední siestu, která nemusí mít jen podobu spánku, ale i příjemného odpoledního povídání s přáteli, klidně si dopřejte dobrý vydatný oběd.

Pojďme se ještě jednou blíže podívat na varhanní hodiny. Žlučník se čistí mezi 23:00 a 01:00 hodinou. Tehdy jsou trávicí šťávy tělu k dispozici v maximálním množství - v tenkém střevě by tedy již měla být potrava. Z toho vyplývá, že večeře by v našem denním režimu rozhodně neměla chybět. Vyprazdňování tlustého střeva probíhá mezi 05:00 - 07:00 - zde končí celý proces našeho metabolismu. Samozřejmě není moudré hned po vyčištění náš pomyslný koš opět naplnit, aby naše tlusté střevo nebylo po celý den plné odpadu. Určitě to teď trochu zjednodušuji, ale funguje to nějak takto.

A kde je skutečný základ toho, co nám ze všech stran říkají, abychom pořádně posnídali, oběd dali příteli a večeři nepříteli ? Nebo že bychom si měli dát k večeři maximálně jablko ? Zobecňování v případě stravování rozhodně není správné. Každý z nás si musí najít sám, co mu nejlépe vyhovuje. Je dobré řídit se energetickými požadavky našeho každodenního fungování.

Mnozí z nás nevečeří, protože přibírají na váze a snaží se ji udržet. Problém však není v tom, že bychom se neměli stravovat, ale v tom, že máme disharmonii mezi příjmem a výdejem kalorií. V tom má naše civilizace největší problém. Vydatná večeře by v našem každodenním jídelníčku rozhodně neměla chybět. Nedoporučuji například jíst těsně před spaním. Určitě by měl být mezi večeří a spánkem alespoň takový odstup, abychom nešli spát s plným žaludkem, ale abychom jídlo již zpracovali. Samozřejmě si musíme uvědomit, kolik kalorií do sebe za den dostaneme, a podle toho přizpůsobit svůj výdej a pohyb.

Každý dospělý člověk, pokud chce být zdravý i ve stáří, by měl překonat vlastní lenost. Každý by měl se svým tělem něco dělat, a to jak pro prevenci, tak pro udržení svého současného zdraví a kondice. Určitě alespoň chodit na procházky. Bez pohybu se v našem těle nikdy neusídlí zdravý duch. Rozhodně doporučuji naší sedavé a "automobilové" populaci, aby si udržovala páteř v kondici. Velmi dobrým cvičením je například 5 tibeťanů, které, pokud je člověk cvičí denně, výrazně zlepší jeho zdraví.

Nyní přejděme například k jablku. Mnozí z nás si z důvodu nepřibírání na váze dávají k večeři ovoce. Ovoce k večeři nepatří, stejně jako by maso nemělo patřit do našeho ranního jídelníčku. Právě tyto dva druhy potravin - maso a ovoce - jsou pro náš metabolismus v určitou denní dobu problematicky zpracovatelné. Když tělo nedokáže zpracovat určitý druh potravy, strávená potrava čeká ve střevech, aby se přeměnila na zdroj energie. Pokud však čeká ve střevech příliš dlouho na látky, které ji rozloží, může dojít ke dvěma jevům - kvašení nebo hnití - a pokud se pak tento proces pravidelně opakuje, stává se problémem. O tom však až někdy příště.

Nadměrné "zdravé" stravování, diety, půsty, nesprávně prováděné postní dny nejsou nástrojem k tomu, abychom nepřibírali na váze. Navíc jsou nebezpečné pro ty, kteří nemají základní znalosti o fungování našeho metabolismu. V našem mozku při "extrémních" situacích dochází k přepnutí "výkonu" našeho metabolismu. Impuls v mozku - přichází krize, udržujte zásoby - vyvolá reakci, která má za následek intenzivní ukládání do tukových buněk. Odtud známý Jo-Jo efekt po dietách nebo hladovění.

Dietám, půstům a stravování se budeme věnovat příště v pokračování našeho seriálu.

Pokračování...

Ing. Pavol Machnič https://www.zdravysvet.sk/

Mohlo by vás zajímat

Panea: "Perla Panonie" s výjimečnou tradicí a jedinečným složením

Po rebrandingu výrobků Panea a jejich zařazení mezi přírodní kosmetiku vám přinášíme náš nejnovější článek o této vzácné...

1.2.2025
2107 zobrazit

Diskuse

30 dní
Všechny
většina čtení