Stévie cukrová

11225 zobrazení

Stévie cukrová (Stevia rebaudiana), vytrvalá bylina pocházející z Paraguaye a Bolívie, je 500krát sladší než cukr, přesto neobsahuje žádné kalorie a, jak již vědci prokázali, má celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví.

Již v polovině 20. století vědci věděli, že sladké sloučeniny v jeho listech nejsou škodlivé pro lidské zdraví a mohou být vhodnou...
zdroj: google.com

Již v polovině 20. století vědci věděli, že sladké sloučeniny v jeho listech nejsou škodlivé pro lidské zdraví a mohou být vhodnou náhradou umělých sladidel. Indiáni, kteří to vyzkoušeli v praxi, to vědí již po tisíciletí. Důležitější a důvodem, proč si ho přírodní kultury cení, není jeho vysoká sladivost, ale také vysoký obsah organických sloučenin důležitých pro život člověka: beta-karoten, stigmasterol, třísloviny, těkavé rostlinné oleje, bílkoviny, rutin, riboflavin, thiamin, vitamíny.a a C, niacinu, vlákniny a více než 60 dalších látek, které umělá sladidla samozřejmě neobsahují.

Proč tedy nesladíme stévií, když je vše tak jednoduché a jasné?

Důvodů je hned několik. Například ten, že určité společnosti vydělávají na chemických (tedy nepřirozených) umělých sladidlech obrovské peníze. Mezi ně patří sacharin, aspartam, cyklamát, acesulfam a další. Jejich pěstitelé a zpracovatelé. K tomuto lobbingu se rádi připojují, dále pak výrobci slazených nápojů, farmaceutický průmysl atd. Stévie, která navíc v evropských podmínkách v zimě mrzne, si tak se svými nepřáteli neví rady a těší se dobré pověsti tam, kde si jí váží. Je potěšitelné, že se díky zemědělské politice EU pomalu odkláníme od cukrové řepy a mnoho lidí si oblíbilo skromnou stévii, kterou lze pěstovat doma v květináči.

Jako první na světě (kromě jihoamerických indiánů) pochopili velký význam steviosidů Japonci, kteří již v roce 1973 omezili používání chemických umělých sladidel a v zájmu ochrany zdraví obyvatelstva doporučili potravinářskému průmyslu používat steviosidy. Světové kartely, jako jsou Coca Cola a Pepsi Cola, byly v Japonsku nuceny přejít od umělých sladidel ke steviosidům. Po Japoncích začali stevii do dietních potravin zpracovávat také Číňané.

Stevii a steviosidy tak nyní používá téměř 1/3 lidstva na světě. USA to vyřešily vlastní rafinací (Food and Drug Administration FDA), zakázaly sice její používání v potravinářském průmyslu, ale aby firmy nepřišly o zisky, může se používat ve formě doplňků stravy a v kosmetice, aby vydělaly ještě více peněz.

Vyrábí se z něj pleťové vody, krémy, zubní pasty, přípravky proti akné, tinktury na slazení atd. V EU se o její uznání muselo bojovat řadu let a v mnoha zemích bylo její pěstování zakázáno. Na Slovensku a v České republice např.

Doba se však zlepšila a dnes se již nedopouštíte trestného činu, když si tuto léčivou rostlinu koupíte nebo zasadíte. Prý se konečně prokázalo, že lidskému organismu neškodí. Bohužel nikde v oficiálních zdrojích nenajdete uvedeno, co má škodit a co konkrétně bylo zkoumáno. (Například s alkoholem si žádná ze světových institucí nedělá takové starosti).

Jaké jsou účinky stévie?

Výzkumy zatím ukázaly a prokázaly následující: obličejové masky z ní vyrobené odstraňují vrásky a jizvy po akné nebo neštovicích. Na Ukrajině se po havárii v Černobylu podával záchranářům čaj slazený listy stévie, protože steviosidy pomáhají vyplavovat radionuklidy. V odborné literatuře se uvádí, že steviosidy mají pozitivní vliv na lidský organismus.

  • regulují množství cukru v krvi,
  • zvyšují činnost slinivky břišní,
  • zlepšují rovnováhu glukózy,
  • zvyšují příliv energie,
  • stabilizují krevní tlak,
  • urychlují zlepšení stavu po námaze,
  • zvyšují schopnost organismu spalovat tuky,
  • zvyšují kapacitu paměti,
  • zpomalují degeneraci tkání,
  • vyrovnávat večerní výkyvy v hladině energie,
  • snižuje chuť na sladké,
  • snižuje fyzickou a duševní únavu,
  • narušuje mechanismus hladu,
  • snižuje tvorbu jizev (např. akné),
  • mají antiseptické účinky, a proto se osvědčily při léčbě poraněné kůže, jsou účinné při léčbě kandidy
  • mají antimikrobiologické vlastnosti, které zpomalují růst streptokoků a dalších bakterií,
  • používají se na akné, ekzémy,
  • zklidňují bolest
  • jsou důležitou prevencí proti cukrovce

Použití stévie

Potravinářský průmysl:

  • nahrazuje umělá sladidla a cukr prakticky ve všech druzích potravin,
  • výroba alkoholických a nealkoholických nápojů,
  • mlékárenský průmysl (jogurty, sušené mléko, kondenzované mléko),
  • konzervování (výhodné pro jejich antiseptické účinky),
  • čokoládový a pekařský průmysl, zmrzlina.

Farmaceutický průmysl:

  • nahrazení umělých sladidel a cukru v lécích s nepříjemnou hořkou chutí,
  • tablety pro diabetiky,
  • cukrovinky se steviosidem proti zubnímu kazu.

Kosmetický průmysl:

  • výrobky pro péči o pleť,
  • zubní pasty pro děti - boj proti zubnímu kazu.

Vlastní zkušenosti se stévií

Kdo očekává, že rostlina 500krát a více sladší než cukr bude chutnat jako turecký med, bude zklamán; je trochu hořká, sice výborně sladí, ale ne vždy rovnoměrně. Například sušené listy sladí více než čerstvé. Nejsladší je v květnu, těsně předtím, než začne kvést. Jeden list stačí k ochucení asi 4 dcl nápoje.

V zimě se mi téměř nikdy nepodaří rostlinu dobře udržet. Má přezimovat ve sklepě jako muškáty, ale já sklep nemám, takže v zimě používám sušené listy a od dubna až do listopadu, letos je stále krásná čerstvá - fresh. Dá se koupit v Maďarsku, v Čechách, ale i na Slovensku se cena pohybuje kolem 2 -3 € za květináč s jednou rostlinou (viděla jsem ji za 10 € Sk, ale je to zbytečné), je dobré mít tři nebo tak.

Doma si z ní pak můžete snadno připravit nápoje, ale i pleťové vody nebo ošetřit rány či zhrubělou kůži na patách. Můžete ji naložit do alkoholu nebo macerovat. Nebo si z něj připravte sladký olej do salátu. Některé koláče sypu sušenou a rozdrcenou, smíchanou s citronovou kůrou a skořicí.

Zdroj: blog.eugenika

Autorka: Eugenina mouka, která se v roce 2015 narodila v Praze.

Mohlo by vás zajímat

Magické byliny a magické bylinné rituály I.

Síla neboli energie je neutrální, stejně jako elektřina. Je plusová nebo mínusová. Záleží na člověku, který sílu používá, zda...

12.10.2010
24341 zobrazit

Diskuse

30 dní
Všechny
většina čtení