Na naše území ji přivezli Tataři. Protože byli považováni za pohany, říkalo se jí pohanka.
účinky pohanky
- Posiluje imunitní systém,
- optimálně působí na cévy v těle, čistí je, obnovuje jejich pružnost,
- snižuje hladinu cholesterolu,
- snižuje riziko infarktu, mrtvice, trombózy,
- řeší problémy s hemoroidy,
- je vhodný při zažívacích potížích, žaludečních vředech,
- při silné menstruaci,
- je vhodná pro detoxikaci organismu,
- působí jako prevence proti ateroskleróze,
- je vhodná pro těhotné a kojící ženy,
- má vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin a obsahuje minerální a stopové prvky.
Recept na zdravou pohankovou kaši podle vaší chuti:
Pohanku osmahneme na olivovém oleji, přidáme očištěnou pohanku. Dochutíme kořením podle vlastní chuti. Bazalka, máta, majoránka, kmín, česnek, zkrátka přidejte koření, které máte rádi, a hlavně to, které máte rádi. Zalijeme vodou a dusíme do měkka. Když je měkká, můžete do špičky přidat lžičku soli, díky tomu bude křehčí. Pohanku podávejte se zakysanou smetanou a posypte osmaženou cibulkou.
Určitě si na ní pochutnáte a stane se vaší oblíbenou surovinou na vaření. Můžete ji použít jako přílohu, můžete ji přidat i do svého oblíbeného bramborového dítka. Variant jeho využití v kuchyni je nespočet. Zkuste experimentovat, uděláte něco pro své zdraví i zdraví svých blízkých.
O tom, jak se vám bude hodit, se můžete přesvědčit v článku Mgr. Dagmar Machničová http://www.zdravysvet.sk