Toto víno vyráběl jako domácí specialitu již v roce 1869 v pražské lékárně Dr. PhMr. Alois Jandouš a po něm řada lékárníků až do moderní doby.
Lékárník Klöckler nechal toto "kontroverzní" chino-železité víno nejprve zhodnotit c. K. Chemicko-ekonomického ústavu (vinařské oddělení) ve Vídni a 30. června 1904 obdržel uspokojivé hodnocení.
Uvedl, že toto víno nechal testovat již v roce 1898 na klinikách, např. u profesora Maixnera, Rubeska, Thomayera a v dalších ústavech. Přípravek s názvem Ferrmaltin byl povolen k běžnému prodeji c. K. Ministerstva vnitra výnosem č. 24 249 ze dne 25. července 1906, pozdější registrační číslo 344.
Již v roce 1900 se Klöcklerova vína pyšnila oceněními z výstav v Bruselu, Paříži, Praze, Římě a Vídni.
Výjimečné vlastnosti MALTOFERROCHINU jsou založeny na přirozené schopnosti extraktu z chininové kůry podporovat tvorbu žaludečníchšťávy, která v přítomnosti komplexů železa a železnatých látek umožňuje lidskému organismu snadněji vstřebávat železo v trávicím traktu. Doporučená denní dávka přípravku MALTOFERROCHIN je jeden až dva šálky denně.
Dnes se MALTOFERROCHIN vyrábí podle tradiční receptury Dr. Svatka z roku 1897 na bázi sladového vína, které se získává kvašením sladového výtažku. V dalších krocích se do sladového vína přidává vodný extrakt z kůry žluto-červeného chininovníku obohacený o komplex železa. Původní výrobní proces je zakončen několikaměsíčním zráním MALTOFERROCHINU v klasických dubových sudech.
Díky tomuto výrobnímu procesu získává MALTOFERROCHIN nejen nezaměnitelnou chuť, ale i výživové vlastnosti. Při výrobě se nepoužívají žádné další přísady ani konzervační látky a víno je pasterováno.
úloha železa v organismu souvisí zejména s jeho významem pro buněčné dýchání, neboť je součástí krevního barviva hemoglobinu a cytochromů. Železo je také důležitou součástí enzymů katalázy a peroxidázy. Přestože si lidské tělo vytváří určité zásoby železa, při opakovaných malých ztrátách nebo snížení přísunu železa je vázána zejména tvorba hemoglobinu. Při nedostatku železa může docházet k vyšší dráždivosti nervového systému, a tím k nervozitě a přispívat ke stresu organismu.
Druhým léčivým vínem je Condurango, přírodní sladové víno na zklidnění žaludeční nevolnosti a podporu trávicí funkce.
Vyvážené složení Condurango má příznivý vliv na tvorbu žaludečních šťáv, úpravu stavů nechutenství a doporučuje se užívat při rekonvalescenci. Lze jej také doporučit jako zklidňující a podpůrný prostředek při léčbě žaludečních vředů a zánětů. Doporučená denní dávka Condurango je jedna až dvě sklenice denně.
Condurango se vyrábí na bázi sladového vína, do kterého se přidává vodný olejový extrakt z popínavé rostliny Marsdenia Condurango. Condurango se stabilizuje několikaměsíčním zráním v tradičních dubových sudech. Při výrobě se nepoužívají žádné další přísady ani konzervační látky.
Mechanismus příznivého účinku extraktu Marsdenia Condurango při léčbě vředů a zánětů žaludeční sliznice je předmětem dlouhodobého výzkumu, jehož výsledky jsou uvedeny v literatuře. Pozitivní účinky vína Condurango lze vzhledem k mnoha vědeckým publikacím na toto téma jednoznačně přičíst přítomnosti účinné látky, conduranginu.
Ing. Pavol Machnič, www.zdravysvet.sk