Donedávna se u nás používala klasická kuchyňská sůl, chlorid sodný NaCl. Sůl je velmi důležitá sloučenina, nezbytná pro životní funkce živých organismů. Běžná kuchyňská sůl se jodiduje jodidem draselným, protože rafinací se tato sůl stává mrtvou a v populaci by vznikl nedostatek jódu. U přírodních solí je tomu jinak, a proto má smysl běžnou kuchyňskou sůl nahradit právě jí.
Přečtěte si více
V současné době dáváme přednost spíše mořské soli, která je směsí různých solí. Například v Mrtvém moři je pouze 30 % NaCl. Nejoblíbenější a suverénně nejlepší je himálajská sůl. Ta může být růžová, bílá nebo průsvitná, přičemž červené zbarvení přináší zvýšený obsah železa. Protože je nerafinovaná, má podobné zdravotní účinky jako přírodní mořská sůl. Když se himálajská sůl dostane do těla, tělo ji rozpozná jako nezbytnou součást stravy, na kterou bylo v této podobě nastaveno. Naše tělo takovou látku potřebuje, ale pouze v doprovodu dalších látek, řady až 80 dalších minerálů, a pak může fungovat efektivně a užitečně.